Mijn favorieten

Aantrekkelijke woningpresentatie bevordert verkoop


 

Wie zijn woning wil verkopen, doet er verstandig aan om het huis goed te presenteren aan mogelijke kopers. Verkopers die op een site als Funda hun woning zo aantrekkelijk mogelijk over het voetlicht brengen, hebben een streepje voor bij aspirant-kopers. Ook is het belangrijk goed na te denken over hoe het huis tijdens de bezichtigingen wordt gepresenteerd.
 
Woningstylist Ellen van Wijngaarden wijst op de NVM-site op het belang van een goede woningpresentatie. “Het huis moet uiteraard in een nette en schone staat aan de potentiële koper getoond worden”, stelt zij. “Ook belangrijk is dat het huis ‘gezellig’ aandoet. Daarnaast kan door het verplaatsen of weghalen van meubels, of wat schilder- en klusjeswerk te doen, de eerste indruk helemaal de goede zijn. Door licht, lucht, ruimte en rust te creëren zullen potentiële kopers eerder een goed gevoel hebben bij een pand.”
 
In landen als de VS, Engeland en Australië is het volgens de woningstylist de normaalste zaak van de wereld eerst te investeren in je pand en het dan te verkopen. Een professionele presentatie met hulp van makelaar, stylist en fotograaf. Van Wijngaarden: “Het kost wat, maar het levert per saldo meer op. Zover zijn we in Nederland nog niet.”
 
Chaos
Het is volgens Van Wijngaarden “absoluut een fabel dat de kopers ‘er wel doorheen kijken’. Dat doen ze niet! Ongeveer 90% van de mensen is niet in staat door wanorde, chaos en dissonantie heen te kijken. De huizenkijker voelt gewoon dat er iets niet in orde is, dus verlaat hij - als het al tot een bezichtiging komt - het liefst zo snel mogelijk de ‘plaats des onheils’.”
 
Het advies van Van Wijngaarden is: zorg altijd voor een aantrekkelijke en goed doordachte presentatie. “Zodat de potentiële koper denkt: ‘Hier wil ik wonen. Dit pand moét ik hebben. Koste wat het kost’.”
 
Wij kunnen u adviseren over de juiste presentatie van uw huis.


Koopakte legt afspraken koper en verkoper vast

 

In de koopakte leggen de verkoper en de koper afspraken over het kopen van de woning vast. Daarbij gaat het om de prijs van de woning, de leverdatum en de eventuele ontbindende voorwaarden. De koopakte wordt meestal door de NVM-verkoopmakelaar opgesteld en door de NVM-aankoopmakelaar gecontroleerd. In Amsterdam stelt de notaris meestal de koopakte op. 
 
De koopakte wordt vaak ook voorlopige koopovereenkomst genoemd. Er kunnen namelijk ontbindende voorwaarden in staan. De bekendste zijn die van het verkrijgen van de financiering en die van een bouwkundige keuring. Daarnaast heeft de koper de wettelijke drie dagen bedenktijd. De koper moet zich echter realiseren dat de koopakte, met uitzondering van de drie dagen bedenktijd, niet zomaar kan worden ontbonden. Er is dus niets voorlopigs aan. Het tekenen van de koopovereenkomst verplicht de koper zich ervoor in te zetten dat de koop onvoorwaardelijk wordt. De koper moet bijvoorbeeld proberen de financiering rond te krijgen of een bouwkundige keuring laten uitvoeren. 

Onheil
De koper kan de koopakte ook nog laten inschrijven bij het Kadaster. Deze inschrijving beschermt de koper tegen onheil aan de kant van de verkoper, zoals een faillissement, beslag op de woning, of het (verkopen en) leveren van de woning aan een andere partij. Deze bescherming geldt tot 6 maanden na inschrijving.
 
Als er geen beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden of de drie dagen bedenktijd, is de koop onherroepelijk. De woning kan dan op de afgesproken dag via de notaris geleverd worden aan de nieuwe eigenaar. 
 
Bij de koop van een woning beschikken NVM-makelaars over een model koopakte die vaak wordt gebruikt. Dit model is recent vernieuwd. Bel ons voor meer informatie over de koopakte.