Mijn favorieten

Eigen huis nadat u beide uw eigen weg gaat


In het leven zijn er soms momenten die je niet van te voren voorziet. Het kan gebeuren dat je samen of één van jullie beide besluit om zijn of haar eigen weg te gaan. Er komt dan gigantisch veel op je af. Hebben jullie samen een huis, dan is dit vaak één van de grotere punten die goed geregeld moet worden. Dit kan op verschillende manieren.
 

Kan uw partner of uzelf in de woning blijven wonen?

Afhankelijk van de waarde van de woning, de eventuele alimentatie en andere kosten kan je partner of jijzelf mogelijk in de woning blijven wonen. De eerste stap is het bepalen van de waarde van de woning. Wij kunnen bij jullie langs komen om dan te bekijken wat er mogelijk is en wat een eventuele waarde zal zijn. Een van beide koopt dan de ander uit. In een convenant of vaststellingsovereenkomst wordt vastgelegd wie het huis krijgt en voor welke koopprijs. Een huis transporteert in eigendom middels die akte.

Wanneer je hiervoor kiest adviseren wij je om met een financieel adviseur om de tafel te gaan zitten, om goed te bekijken wat de mogelijkheden zijn en waar u rekening mee moet houden.

De woning verkopen en beide een nieuw huis kopen?

Uiteraard kunnen jullie er ook voor kiezen om samen de woning te verkopen en de eventuele overwaarde te verdelen. Beide ben je dan vrij om een nieuwe woning te kopen en dus een nieuwe hypotheek af te gaan sluiten. 

Je krijgt dan wel eventueel te maken met de bijleenregeling. Volgens deze regeling dien je wanneer er een overwaarde uit de woning komt weer te investeren in een nieuwe woning als je deze binnen 3 jaar koopt. Wanneer je de overwaarde niet gebruikt voor de aankoop van de nieuwe woning, is er namelijk geen renteaftrek mogelijk over dat deel. Uiteraard ben je vrij om hier een keuze in te maken.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de verkoopprijs lager is dan de huidige hypotheek, dan hebben jullie jammer genoeg te maken met een restschuld. De verrekening van de restschuld tussen jou en uw partner doen jullie op dezelfde wijze als de verrekening van de overwaarde. Is de restschuld ontstaan na 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018 en jullie moeten hier een lening voor afsluiten, dan adviseren we jullie tevens om met een financieel adviseur om de tafel te gaan zitten. In dit geval zijn er namelijk bepaalde regels rondom het aftrekken bij de Belastingdienst.
Begeleiding in dit proces? 

Een scheidingsmediator kan jullie begeleiden tijdens jullie gesprekken om passende afspraken te maken over het ontvlechten van jullie gemeenschap. Dit zijn afspraken over alle zaken die tijdens een scheiding besproken moeten worden. Van alimentatie en de zorg voor de kinderen, tot het huis en de inboedel en jullie schulden. Een ervaren scheidingsmediator geeft inzichten en voorbeelden zodat jullie zelf tot gedragen afspraken kunnen komen. Een mediator legt de afspraken voor jullie vast in officiële documenten die, indien nodig, naar de rechtbank gaan, zodat de scheiding ingeschreven kan worden

Onze mediator

Wij hebben gekozen voor een samenwerking met Inge Verschuur, een ervaren mediator met 3 expertises binnen de mediation:1. scheiden en kinderen
2. scheiden en financiën
3. scheiden en wonen 

Aangezien zij een hoog slagingspercentage en vooral ook klanttevredenheid kent werken wij al jaren samen met Inge en waarderen haar werkwijze enorm. Haar stukken zijn bovendien uitvoerbaar bij financierders. Tijdens het scheidingsproces kijkt eventueel een financieel adviseur mee om bijzonderheden vroegtijdig op te nemen in de officiële stukken.

Hoe gaat Inge te werk?

Een scheiding is maatwerk, er zijn geen twee mensen als jullie. Om te beginnen maken jullie samen een afspraak met haar bij ons op het kantoor. In dat gesprek licht Inge haar werkwijze toe, krijgt zij een beeld van jullie situatie en vertelt zij hoe jullie proces eruit kan gaan zien. Als dat proces duidelijk is, kan zij ook vertellen wat de kosten worden. Jullie weten dus vooraf waar jullie aan toe zijn. Uiteraard is het eerste gesprek altijd vrijblijvend. 

Willen jullie een oriënterend gesprek met ons over de mogelijkheden? Bel ons voor een afspraak, Inge komt dan naar ons kantoor.